Nikdo z nás si již dnes jistě neumí představit život bez internetu. Moderní technologie nám dovolují být připojeni téměř kdekoliv a kdykoliv. Je téměř nemyslitelné, že by restaurace nenabízela svým zákazníkům právě tuto možnost.
Pro restauraci tak vzniká potřeba postavit ve svých prostorách bezdrátovou síť (wifi), která by uspokojila zákazníky vyžadující možnost být připojeni k internetu zdarma. Prvním předpokladem spokojeného uživatele internetu je kvalitní připojení k internetu samotnému. Jaké možnosti připojení máte se můžete dočíst v našem článku VOLBA INTERNETU. Pokud máte štěstí a ve vašem okolí máte schopného poskytovatele internetového připojení tzv. ISP (internet service provider), můžeme pokračovat dále.
Dobré bezdrátové pokrytí signálem je poměrně velká věda už již ze samotné podstaty fyzikálních vlastností šíření signálu. Povolené standardy nám umožňují využívat dvou frekvencí 2.4 GHz a 5 GHz. Zjednodušeně řečeno lze říci, že frekvenci 2.4 GHz využijeme pro komplikovanější prostředí jako jsou členité prostory se zdmi a překážkami. Frekvenci 5 GHz je vhodné použít pro přenos větších rychlostí, ale pozor, tato frekvence má již problémy procházet silnějšími zdmi. Je dobré i vědět, že starší notebooky, telefony, tablety... se umí připojit pouze k 2.4 GHz. Čili jestli váháte, zda použít wifi s rychlostí 2.4 nebo 5 Ghz, tak raději buď jen 2.4 GHz nebo 2.4 i 5 GHz. Jestliže použijete jen 5 Ghz, tak vás někteří zákazníci za to nebudou mít možná rádi. Dále je dobré vědět, že lze pořídit takovou wifi, která umí současně vysílat obě frekvence. O těchto možnostech se informujte u svého dodavatele.
Pro pokrytí větších, či členitějších prostorů budete nuceni použít více wifi zařízení tzv. APs (access point - wifi zařízení, které tvoří přístupový bod). Více AP budete potřebovat i v případě, že se v prostoru bude vyskytovat více lidí najednou. V tuto chvíli se dostanete do situace, kdy musíte vyřešit, jak se budou AP zařízení chovat, když mezi nimi budete přecházet. Jde především o to, jak si vás jednotlivá AP budou mezi sebou předávat. Služba, která se o tuto funkci stará se nazývá wifi roaming nebo též mash. Opět se informujte u svého dodavatele, jak vybrané zařízení toto předávání signálu řeší.
Jak se wifi technologie vyvíjela, měnili se i standardy a jejich označení. Dnes můžeme vidět a,b,g,n, ac,ad,ax. Jednotlivá písmenka se od sebe liší frekvencí na které fungují a především maximální rychlostí.
V neposlední řadě a jedná se pravděpodobně o nejdůležitější věc při realizaci wifi v restauraci je bezpečnost. Je dobré si uvědomit, že každý zákazník je potencionální nezvaný host do vaši interní sítě, kde uchováváte spoustu citlivých údajů, ať už to jsou tržby, bankovní informace, informace o zaměstnancích, smlouvy, atd. Nejbezpečnější řešení je fyzické oddělení wifi sítě od vaší interní sítě (každá síť má svůj kabelový okruh). V praxi je toto řešení bohužel těžko realizovatelné vzhledem ke kabelové infrastruktuře. Proto se využívá nejrůznějších bezpečnostních nástrojů ať už implementovaných do systému AP nebo výchozího řídícího routeru. Jestliže máte možnost infrastrukturu vaší kabeláže ovlivnit, vždy trvejte na separátním okruhu pro wifi a pro interní síť.
Aby byla wifi ve vaší restauraci funkční, je třeba se i rozhodnout, jak celou síť nastavit. Mezi základní parametry patří:
Wifi sítě mají možnosti i dalších nastavení, jako jsou příklad provozní doba vysílání, omezování rychlostí stahování a odesílání dat, můžete zákazníky donutit k registraci a vytáhnout z nich tak jejich email nebo jim třeba jen podstrčit vaše webové stránky. Možností nastavení je opravdu hodně a vždy je dobré před realizací o vašem záměru využívání informovat svého dodavatele.
I když se jedná jen o “blbou” wifi, tak aby fungovala bezpečně a dobře, vždy si její realizace zaslouží náhled odborníka v oboru. Za kvalitní komponenty zaplatíte řádově od tisíce, až do desítek tisíc. Vždy záleží na velikosti prostoru, hustotě využívání a požadovaném nastavení.